V nedeljo, 1. 10. 2017, so k nam pripotovali učitelji in učenci iz Latvije, Turčije, Italije, Poljske in Romunije, ki so vključeni v projekt Erasmus+ z naslovom Multikulturno občutljiva generacija. V ponedeljek smo učenci od 6. do 9. razreda goste prijetno in prijazno sprejeli na prireditvi v šolski telovadnici.

Najprej je vse navzoče nagovorila ga. Marta Pavlin, naša ravnateljica:

»Spoštovani gostje, pozdravljeni učenci in sodelavci! Veseli smo, da se nam je uspelo vključiti v projekt Erasmus+. O multikulturnosti kot osrednjem poslanstvu našega partnerstva se v zadnjem času veliko govori. To je program delovanja demokratičnih družb, kar Slovenija je in želi biti tudi vnaprej. Zavedamo se, da taki programi, ki spodbujajo izmenjavo dobrih praks med partnerskimi šolami, pomagajo pri izboljšanju kakovosti življenja, učijo spoštovati druge kulture, spodbujajo učenje tujih jezikov, prispevajo k poznavanju različnih izobraževalnih sistemov in spodbujajo navezovanje stikov med učenci iz različnih držav.

Potrudili se bomo, da se boste pri nas prijetno počutili in da bo naše sodelovanje prispevek k dvigu kakovosti izobraževalnih sistemov. Dobrodošli med nami!«

V programu smo goste s pesmijo in plesom popeljali po Sloveniji. Ustavili smo se na Dolenjskem, Gorenjskem, na Koroškem in v Beli krajini. Tradicionalni napevi so se prelili v sodobne melodije in moderne plesne korake. Povezovanje programa je potekalo dvojezično, v slovenščini in angleščini.

Gostje in naši učenci ter mentorji bodo v ponedeljek, torek, četrtek in v petek delali na šoli in po Novem mestu ter bližnji okolici. V sredo pa si bodo na izletu ogledali nekaj znamenitosti naše domovine. Spoznavali bodo Slovenijo in opazovali, kako uspešno se zavzemamo za multikulturnost ter se borimo proti stereotipom in predsodkom.

Naši učenci so bili že v Romuniji, na Poljskem in v Italiji. Vsi skupaj se veselijo novih izzivov, ki jih bodo prinesla potovanja v ostale države.

Več slik si oglejte v fotogaleriji.

Aša Slapnik, 7. a