Spoštovani starši!

7. maja bomo poskusno začeli s projektom Aktivna pot v šolo oz. Pešbus. Projekt se bo zaključil 1. junija.

Aktivna pot v šolo pomeni, da otroci prihajajo v šolo peš, v družbi vrstnikov in pod nadzorom odrasle osebe. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in vzpodbuja vzgojo  prometne varnosti.

Ideja o organiziranem spremstvu otrok do šole peš je v tujini razširjena navada. V Sloveniji so jo uvedli leta 2016 na treh šolah v Ljubljani in Novi Gorici v okviru projekta Zdrav šolar, V Novem mestu pa prvič v šolskem letu 2017/18 na OŠ Grm. Želja je, da se projekt uveljavi tudi po drugih novomeških osnovnih šolah.

Učenci se bodo zjutraj pred poukom v šolo odpravili peš v organiziranih skupinah po vnaprej začrtanih in označenih poteh in po stalnem urniku. Spremljala jih bo odrasla oseba (prostovoljci iz Društva za razvijanje prostovoljnega dela). Poleg prijetnega druženja z vrstniki, gibanja, pa se bodo učenci učili tudi o varnih poteh v šolo in o pomenu trajnostnega razvoja.

Več o projektu Aktivna šola si lahko preberete na povezavi http://www.aktivnovsolo.si/

Če želite, da vaš otrok sodeluje v akciji Pešbus, vas prosimo, da izpolnite prijavnico, ki jo bodo otroci dobili v tem tednu (Prijava otroka).

Kot spremljevalci pa ste vabljeni tudi vi, spoštovani starši, stari starši ali bratje in sestre, starejši od 18 let. V tem primeru vas prosim, da izpolnete skupno prijavnico (Prijava otroka in spremljevalca).

V primeru zadostnega števila prijav, bomo s projektom nadaljevali v septembru.

Za vsa vprašanja se vam na voljo preko e-mail naslova (manca.furlan@os-center.si) ali telefonske številke 07 37 19 000.

Koordinatorka projekta Pešbus

Manca Furlan