Generalna skupščina Svetovne zdravstvene organizacije (WHO – World Health Organization), ki je bila ustanovljena leta 1948, je 7. april določila za svetovni dan zdravja. Namen te organizacije je pomagati vsem ljudem na svetu za čim boljše zdravje. Ukvarja se z reševanjem zdravstvenih težav, skrbi za cepljenje in vodi raziskave o različnih boleznih. Letos poteka pod geslom »Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet«. Zdravje je treba negovati in zanj skrbeti na več področjih vse življenje.

Zelo pomembna je izbira zdrave prehrane. Primerna izbira hranil za telo nudi pomembno oporo za zdravega človeka. Osnova nam je še vedno prehranska piramida, ki nam pokaže, kako je pomembno jesti veliko sveže zelenjave in sadja. Že star slovenski pregovor pravi: »Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.«

Gibanje, rekreacija in vzdrževanje telesne pripravljenosti je tudi pomembno v vsakodnevnem življenju, saj telo pripravimo na nove izzive. Pred dobrimi dvajsetimi leti je bilo zelo popularno reklamno geslo: »Vsi na kolo za zdravo telo.« Tako kot kolesarjenje nam vsaka telesna dejavnost varuje in krepi zdravje, prispeva k boljšemu počutju in večji kakovosti življenja, hkrati pa je tudi odlično orožje proti stresu.

Tudi spalne navade so zelo pomembne za naše zdravje. Spat se odpravimo vedno ob isti uri, če se le da. Mlajši učenci med osmo in deveto zvečer, starejši najkasneje do desete ure. Spite v udobnih oblačilih in sobo pred spanjem dobro prezračite. V svoji sobi ne imejte elektronskih naprav. Tudi telefoni naj bodo v drugem prostoru.

Verjetno vsi poznate tudi misel, da je smeh pol zdravja. Ne pozabite na to in se veliko smejte.

Ker je zdravje naše največje bogastvo, vam zato v ekipi Zdrave šole želimo veliko takšnega bogastva, danes in vsak dan.

Zaradi pouka na daljavo smo učenci in učitelji osnovne šole Center različne aktivnosti na ta dan izpeljali kar doma. Kaj vse smo počeli, si lahko ogledate v foto galeriji. 

Pripravila: Manca Pezelj Berger

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)