V petek, 5. , in soboto, 6. novembra 2021, je kar 120 mladih – osnovnošolcev in srednješolcev na START UP VIKENDU razvijalo svoje podjetniške ideje. Skozi proces oblikovanja in razvoja rešitev

oziroma idej so jih vodili šolski mentorji na šolah ter zunanji mentorji preko spleta. Udeleženci so usvojili elemente poslovnega modela, nato pa na zaključni prireditvi svoje ideje in prototipe predstavili še pred strokovno komisijo, starši, sorodniki in prijatelji.

Osnovna šola Center je bila vključena v KONZORCIJ 2, v okviru katerega so se pomerile podjetniške ekipe petih osnovnih šol: OŠ Center, OŠ Drska, OŠ Šmihel, OŠ Stopiče in OŠ Toneta Pavčka.

Mladi podjetniki naše šole so se na tekmovanju predstavili s štirimi idejami. Devetošolke Manca Vidic, Rebeka Maras, Sofija Brkič Strman in Taja Štamfelj so svojo idejo poimenovale Lactoid, saj so za osebe, ki imajo intoleranco na laktozo, izdelale okusen brezlaktozni Snickers. Tudi Samo Tratar in Nina Šinkovec sta se ukvarjala z razvijanjem sladkih, nasitnih, a zdravih prigrizkov. Poimenovala sta se 2 Snedka in ustvarila okusno ter hranljivo energijsko ploščico.

Nejc Jug, Maks Cetina in Katjuša Cetina so iskali rešitve za preprečevanje spletnih zlorab in prevar. Oblikovali so programsko opremo PHS – Professional hack safe, ki uporabnike spleta pravočasno opozori na nevarnosti in prepreči spletne zlorabe.

Piflarji Lana Koligar, Tadej Čuček in Matic Kotnik pa so razmišljali, kako bi mladostnike, ki preveč časa namenijo igranju računalniških igric, spet pritegnili nazaj v resnični svet in druženje z vrstniki. Strokovna komisija je ocenila, da si Centraški Piflarji zaslužijo 1. mesto, saj so našli izvirno rešitev za zelo aktualen problem. Za igrico Clash Royal so oblikovali karte in igralno podlogo, ki oboževalcem omenjene igre omogoča, da se igro namesto na računalniku igrajo v živo s prijatelji.

(Skupno 288 obiskov, današnjih obiskov 1)