Na OŠ Center smo se letos prvič pridružili vseslovenskem projektu Trajnostna mobilnost v vrtcih in OŠ – Gremo peš s kokoško Rozi. Projekt spodbuja otroke, da v šolo prihajajo na trajnostne načine (peš, s kolesom, s skirojem, z javnim prevoznim sredstvom, …). S tem bi prispevali k zmanjšanju motornega prometa, onesnaževanju zraka v okolici šole in izboljšali prometno varnost ter hkrati spodbujali gibanje in zdravje otrok. V projektu je sodelovalo 448 učencev, 20 oddelkov in 20 učiteljev ter 3 koordinatorke Anka Zupančič, Mojca Saje in Bernarda Tomažič.

Aktivnosti projekta so na zanimiv in igriv način vpeljevale elemente trajnostne mobilnosti v vsakodnevne potovalne navade učencev in jih vzgajale o pomenu varne mobilnosti. Številne aktivnosti so potekale skozi celo šolsko leto, v mesecu maju pa je na šoli potekalo tedensko beleženje prihodov učencev v šolo. Skupaj z učitelji in ob podpori staršev smo se trudili vsak dan v šolo prihajati na trajnostni način, ravno tako iz šole domov ter se čim več gibati tudi v popoldanskem času.

Vsak dan so izpolnjevali potovalne dnevnike in na razredni plakat zabeležili, koliko učencev je v šolo prišlo po načelih trajnostne mobilnosti. Rezultate smo zabeležili tudi na skupen šolski transparent v kotičku zdrave šole pri vhodu v šolo. Naše trajnostne prihode v šolo smo v tednu beleženja podatkov izboljšali za približno 20%. Že drugi dan beleženja je 98% učencev prišlo v šolo na trajnostni način, zato je naša kokoška Rozi osvojila zlato medaljo.

Učenci so se za svoje prihode v šolo zelo trudili. Za trajnostne prihode so bili nagrajeni z ustreznimi igralnimi kartami, s katerimi so se kasneje igrali v različnih igrah, prilagojeni starostni stopnji. Opravili smo tudi naknadno anketo, s katero smo opazili povečano število prihodov na trajnostni način v primerjavi s prihodi pred izvedbo projekta.

Poleg spodbujanja k trajnostni mobilnosti, smo skozi celo leto opozarjali še na VARNO pot in skupaj pregledali nevarne odseke naših šolskih poti.

Koordinatorke projekta
Anka, Mojca in Bernarda

Foto utrinki

Related Images:

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)