Z današnjim dnem, 16. 9. 2022, smo ponovno začeli s  Pešbusom, ki bo letos trajal kar 14 dni, vse do 29. 9. 2022.

Pešbus je ena izmed oblik spremljanih poti v šolo, pri kateri se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah, po premišljenih poteh in po stalnem urniku. Ta program spodbuja Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano, v okviru Evropskega tedna mobilnosti pa ga na šoli izvajamo že petič. Starši so otroke, ki sodelujejo v Pešbusu, že predčasno prijavili.

Učenci se bodo zbirali in odhajali iz naslednjih postaj:

  1. HOSTEL SITULA, odhod ob 7.45
  2. SEIDLOVA CESTA (avtobusna postaja nasproti trgovine Tuš), odhod ob 7.40
  3. MESTNE NJIVE (otroško igrišče), odhod ob 7.45

Organizirana spremljana pot v šolo je prvi korak k spodbujanju samostojne aktivne poti v šolo. Namen Pešbusa je ozavestiti lokalne skupnosti o pomenu hoje na sploh ter o njenih učinkih na kakovost življenja. Samostojna aktivna pot v šolo mora ponovno postati najbolj običajna in splošno sprejeta praksa.

Poleg vplivov na zdravje samostojna in nemotorizirana pot v šolo spodbuja tudi osebnostni in socialni razvoj otrok, saj ti razvijajo neodvisnost, krepita se njihov občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih. Otroci na poti v šolo uživajo v družbi svojih sošolcev, spoznavajo prostor, v katerem živijo, saj vsi dobro vemo, da kadar pešačimo, veliko bolje kot v avtomobilu dojemamo prostor, v katerem se nahajamo. Aktivna pot v šolo je pomembna tudi z vidika vzgoje za prometno varnost in trajnostni razvoj. Otroci s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila ter postajajo suvereni udeleženci v prometu.

Veselimo se ponovnega druženja.

Koordinatorica: Manca Furlan

https://www.aktivnovsolo.si/pesbus/

 

Related Images:

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)