Ob svetovnem dnevu hrane in svetovnem dnevu revščine smo na šoli veliko razmišljali o tem, kako bolj skrbno ravnati s hrano. Vemo tudi, da se na svetu veliko ljudi sooča s hudo lakoto. Mnogi od nje umirajo. Pomembna svetovna dneva želita tako osveščati ljudi in spodbuditi pomoč ljudem z vsega sveta pri reševanju vprašanj, povezanih z lakoto in revščino.
Konec oktobra smo medse povabili Eriko Medvešek, vodjo naše šolske kuhinje. Zanimalo nas je veliko, predvsem pa odnos naših učencev do hrane.
V nadaljevanju objavljamo celoten intervju.
Katere šole ste morali narediti, da lahko opravljate ta poklic?
Osnovno šolo, srednjo ekonomsko šolo in pedagoško fakulteto – smer gospodinjstvo, biologija.
Koliko časa že opravljate ta poklic?
Na naši šoli štiri leta.
Kaj menite o svojem poklicu?
Je razgiban, pester, raznolik in poln izzivov.
Kaj bi spremenili pri svojem poklicu?
Zaenkrat nič, ker mi je všeč tak, kot je. Upam, da tako ostane.
Kaj vse morate upoštevati, ko sestavljate jedilnik?
Smernice zdrave prehrane in želje otrok.
Ali veste, koliko učencev je prijavljenih na kosilo?
Okoli 560.
Katero hrano imajo učenci naše šole najraje?
Testenine, kuskus in riž za kosilo, za malico pa čokoladni namaz in poli salamo.
Katero hrano imajo učenci naše šole najmanj radi?
Kislo zelje, kislo repo, milanez omako in polnozrnat kruh.
Katere hrane zavržete največ?
Največ zavržemo kislega zelja.
Približno koliko hrane zavržete v enem tednu?
Na teden približno 20-30 kg.
Kaj naredite z zavrženo hrano?
Iz podjetja BIOTERA pridejo in odpeljejo biološke odpadke.
Na kakšen način bi lahko zmanjšali količino zavržene hrane?
Učenci bi morali vsaj malo poskusiti hrano, četudi je niso vajeni. Dobro bi bilo tudi, da bi jo imeli možnost pripravljati sami. Bolj bi morali biti ozaveščeni o tem, koliko hrane se zavrže.
Katere posebnosti upoštevate pri kuhanju za učence?
Na naši šoli imamo različno število diet. Upoštevamo samo diete, ki jih predpišejo zdravniki.
Kolikokrat na teden so na jedilniku sladice?
Enkrat na teden.
Koliko kuharic dela na naši šoli?
5 kuharic, pri kosilu pa pride pomagat še ena od snažilk.
Katero lastnost najbolj cenite pri svojih sodelavkah?
Iskrenost, marljivost, dobro komunikacijo, sposobnost sodelovanja.
Kako si porazdelite delo?
Na začetku tedna se dogovorimo, kaj bo katera kakšen dan pripravljala. Med nami velja dogovor, da se pri različnem delu menjamo.
Kdaj pridejo kuharice v službo in koliko časa porabijo za kuhanje kosila?
Večina jih pride ob šesti uri zjutraj, nekatere pa pol ure kasneje. Za pripravo kosila porabijo približno štiri ure. Delajo do dveh, nekatere pa tudi do treh.
Kje naročate hrano za našo šolo?
Če se le da, naročamo pri lokalnih dobaviteljih (npr. Kmetija Kastrevc, Kmetija Karlovček, Ljubljanske mlekarne, Srednja kmetijska šola, Pekarna Blatnik, perutnina Ptuj …).
Katere poškodbe pri vašem delu in delu kuharic so najbolj pogoste?
Najpogostejše so opekline in ureznine.
Katera je vaša najljubša jed?
Pečenice, matevž in zelje.
Po glavnem delu intervjuja smo vodjo prehrane vprašali tudi malo bolj osebna vprašanja, a vam odgovorov ne izdamo. 😉
Smo se pa mladi novinarji po pogovoru z gospo Eriko začeli bolj zavedati pomena hrane. Zdaj se trudimo pojesti vse, kar dobimo. Vemo tudi, da je v delo kuharic vloženega veliko dela, truda in veselja do dela, kar zelo cenimo.
Učenke in učenec literarno novinarskega krožka 4. in 5. razredov