Prvo srečanje učencev našega dvoletnega projekta Erasmus+ z naslovom Multi-kulturno občutljiva generacija je bilo konec januarja v Romuniji. Na 5-dnevno izmenjavo smo odšli učiteljica Anka Zupančič in trije učenci 9. a razreda David Kos, Jan Zajc in Domen Zupančič. Tokratna tema so bili verski stereotipi, zato smo se učenci že vnaprej pripravili in izdelali predstavitve vere in verskih obredov svojih držav.

Naše potovanje se je začelo v soboto zvečer z nočno avtobusno vožnjo do Romunije, kamor smo prispeli v nedeljo dopoldne. Cel teden smo prebivali pri družinah gostiteljicah v vasi Varias, kjer so nas toplo sprejeli.

Z delom smo začeli v ponedeljek na osnovni šoli v Gelu. Predstavniki sodelujočih držav smo predstavili značilnosti rimsko-katoliške, muslimanske, pravoslavne in protestantske vere ter v skupinah poiskali razlike in podobnosti. Popoldne so nam predstavili tudi romunski tradicionalni ples in priredili skupno zabavo.

Naslednji dan smo si na celodnevnem izletu v mestu Timiṣoara ogledali pravoslavno, rimokatoliško in protestantsko cerkev ter arabsko šolo. Kosilo smo imeli v najstarejši pivovarni v Romuniji, zvečer pa smo odšli v nakupovalni center.

V sredo smo predstavili krst in poroko svoje vere ter povzeli značilnosti obredov. Pozdravili in pogostili so nas tudi v mestni hiši, župana pa nismo srečali. Prosto popoldne smo preživeli z družinami, pri katerih smo bivali. Z mojo družino smo se sprehodili po parku, kjer je vodnjak z mineralno vodo, po spominke pa smo skočili tudi v nakupovalni center.

V četrtek smo si ogledali tri samostane v okolici, nato pa še vinsko klet, kjer smo pojedli kosilo.

Konec tedna smo izvedli še dve delavnici, v eni smo izdelovali izdelke iz papirja v quilling tehniki, v drugi pa vrvice ‘martisor’, ki jih Romuni podarjajo 1. marca kot znanilce pomladi. Nato smo imeli ob prazniku Svetega Save mašo v srbski pravoslavni cerkvi, kjer smo dobili veliko daril. Večer smo zaključili s prijetno poslovilno zabavo.

Domov smo se odpravili v soboto dopoldne z letalom do Milana v Italiji in se nato zapeljali s kombijem do Ljubljane. Tam smo se najprej okrepčali v McDonaldsu, da smo zdržali še večerni prevoz do Novega mesta.

Skozi celoten teden smo se imeli lepo in zabavno. Veliko smo se naučili o drugih verah in o življenju v Romuniji. Z drugimi učenci smo se zelo povezali, zato je bil razhod težak.

Domen Zupančič, 9. a

Foto album

Related Images:

(Skupno 316 obiskov, današnjih obiskov 1)