SHEMA ŠOLSKEGA SADJA IN ZELENJAVE 

Naša šola je že od leta 2011 vključena v mednarodni projekt Shema šolskega sadja in zelenjave (SŠS), v sklopu katerega enkrat tedensko razdelimo sadje ali zelenjavo vsem učencem na šoli. Vrste sadja in zelenjave, ki jih razdeljujemo, so prilagojene glede na sezono in se v čim večji meri dobavljajo od slovenskih kmetov. Hkrati z razdeljevanjem sadja in zelenjave potekajo tudi različne izobraževalne aktivnosti, kot so obiski kmetij, kuharske delavnice, učne ure o zdravi prehrani…

 SŠS je promocijski ukrep Skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave. Namen tega ukrepa je spodbuditi trend porabe sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže pri otrocih, ki prav tako povečuje tveganje za nastanek številnih kroničnih bolezni sodobnega časa.

 Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Znano je, da prebivalci Slovenije v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih vrednosti sadja in zelenjave.Neustrezno prehranjevanje že v otroški in mladostniški dobi predstavlja prispevek k tveganju za nastanek nekaterih kroničnih bolezni v kasnejšem življenjskem obdobju, kot so diabetes tipa II., srčno-žilne bolezni in nekatere vrste raka. Posledice neustrezne prehrane se lahko tudi izrazijo v boleznih pomanjkanja posameznih hranil, podhranjenosti ali prekomerni hranjenosti.

Tako sadje kot zelenjava v svoji sestavi vključujeta visok delež vode, prehranskih vlaknin in drugih zaščitnih snovi (vitamini in minerali), ki pomembno vplivajo na zdravje. V prehrani sta zaželena sadje in zelenjava pridelana pri lokalnih pridelovalcih, ki prideluje hrano na naravi, človeku in okolju prijazne načine. Študije namreč kažejo, da lokalno pridelano sadje in zelenjava vsebuje večje količine hranljivih snovi v primerjavi z živili, ki so bila skladiščena in transportirana daljši čas. Pri teh živilih se namreč bistveno zmanjša njihova hranilna, biološka vrednost ter kakovost, zahtevajo več transportnih stroškov, več kemične obdelave in imajo posledično tudi več negativnih vplivov na okolje.

Povezavi na spletno stran Sheme šolskega sadja in zelenjave:

http://www.arsktrp.gov.si/si/storitve_ukrepi/trzni_ukrepi/solska_prehrana/shema_solskega_sadja_in_zelenjave/

http://www.shemasolskegasadja.si/

PROJEKTA ZDRAV ZAJTRK IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Na svetovni dan hrane smo 16. oktobra organizirali Zdrav zajtrk za vse učence in zaposlene. Namen Zdravega zajtrka je vzbuditi pomen tega obroka kot najpomembnejšega dnevnega obroka, zaradi česar se splača vstati malo prej. Učenci so pri zajtrku imeli na izbiro proseno kašo na mleku, med, maslo, marmelado, muesli kosmiče, koruzne kosmiče, mleko, čaj, različne okuse jogurtov in kefirja, različne vrste kruha ter različne vrste sadja. Pri razredni uri so se učenci pogovarjali o pomenu zajtrka za zdravje.

Na dan slovenske hrane 21. novembra pa smo se pridružili vseslovenskemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Na ta dan smo vsem učencem ter zaposlenim za zajtrk ponudili med, maslo, mleko, črni kruh in jabolko. Vsa živila so bila slovenskega porekla. Namen Tradicionalnega slovenskega zajtrka je vzbuditi pomen lokalne samooskrbe, domače pridelave in predelave hrane ter zdravega prehranjevanja. Učenci so pri zajtrku imeli možnost degustacije različnih sort jabolk, v jedilnici so bile predstavljene tradicionalne slovenske jedi, na šolskem hodniku pa je bila pripravljena čebelarska razstava. Poleg tega pa so imeli pri razredni uri pogovor o pomenu zajtrka za zdravje.

Related Images:

(Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1)