Evropski parlament je leto 2018 razglasil za evropsko leto kulturne dediščine, katerega namen je spodbujanje izmenjave in spoštovanja evropske kulturne dediščine kot skupnega vira, dvigovanje zavesti o skupni zgodovini in vrednotah ter okrepitev občutka pripadnosti skupnemu evropskemu prostoru.

Tako je natečaj Evropa v šoli v šolskem letu 2017/2018 potekal pod naslovom Dediščina okoli nas: Kjer preteklost sreča prihodnost. S sodelovanjem na natečaju so mladi raziskovali in predstavljali kulturno dediščino, izražali svoj odnos do nje, razmišljali o tem, kaj jim dediščina pomeni, kakšna je povezava med ohranjanjem dediščine in trajnostnim razvojem ter zakaj je pomembno, da jo ohranjamo iz roda v rod.

Natečaja so se udeležili tudi učenci OŠ Center. Na regionalno raven smo poslali 22 del:

1. triada: štiri likovna dela,

2. triada: tri literarna in pet likovnih del,

3. triada: pet literarnih in pet likovnih del.

Regijska ocenjevalna komisija je izbrala sedem del naših učencev in jih posredovala Nacionalnemu odboru natečaja Evropa v šoli.

Na državno raven so se uvrstili:

  1. triada

Ema Osojnik, 1. a (likovni natečaj)

  1. triada

Janez Hren Pavlin, 5. a (likovni natečaj)
Brina Novak, 6. a (literarni natečaj)

  1. triada

Klara Klemenčič, 8. b (literarni natečaj)
Ana Fink, 9. c (likovni natečaj)
Zala Ilovar, 9. c (likovni natečaj)
Tim Jeršin, 9. c (likovni natečaj)

 

Naši učenci so se 9. maja 2018 v Festivalni dvorani Pionirskega doma v Ljubljani udeležili zaključne prireditve natečaja Evropa v šoli, na kateri so najboljšim mladim ustvarjalcem likovnih, literarnih, fotografskih in video del podeljena priznanja in nagrade. Prisotne je nagovorila Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije, osrednji del prireditve pa je bil namenjen dialogu učencev in mladostnikov z evropsko komisarko Violeto Bulc. Za glasbo sta poskrbela ambasadorja leta kulturne dediščine dr. Igor Saksida in raper Rok Terkaj.

V preddverju Festivalne dvorane smo si ogledali tudi razstavo izbranih likovnih del natečaja.

 

Helena Dugonjić, mentorica natečaja Evropa v šoli

Related Images:

(Skupno 750 obiskov, današnjih obiskov 1)