Od 16. do 22. 9. 2018 poteka letošnji tradicionalni Evropski teden mobilnosti 2018, ki nas vse spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom, ko se ETM s pestrim programom zaključi z Dnevom brez avtomobila na novomeškem Novem trgu. V septembru so predvidene številne aktivnosti, ki potekajo pod geslom “Združuj in učinkovito potuj”.

Na naši šoli tudi letos nadaljujemo s projektom Pešbus, ki bo potekal od 17. do 28. 9. 2018. Vanj so poleg OŠ Center vključene tudi OŠ Grm, OŠ Drska in OŠ Stopiče. Učenci od 1. – 5. razreda bodo hodili peš v šolo v organiziranih skupinah po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Na sprehodu se bodo družili z vrstniki, ves čas bodo v spremstvu odrasle osebe, ki jih bo učila o varnih poteh v šolo in o pomenu trajnostne mobilnosti. Spremljevalci bodo prostovoljci iz DRPD NM, starši, stari starši, polnoletni bratje in sestre in upokojenci.

Dan brez avtomobila – petek, 21. 9. 2018

Ta dan bomo izvedli tudi prometni tehniški dan za 8. razrede. Učence bo obiskal policist, preizkušali bodo svoje spretnosti na kolesarskem poligonu in raziskovali nove načine transporta v prihodnosti. Za zaključek si bomo ogledali še pestro dogajanje na Novem trgu.

Za otroke, učence in dijake so pripravljene aktivnosti v organizaciji Policijske postaje Novo mesto, Gasilsko reševalnega centra, KK ADRIA MOBIL, TRGOVINE KOLES JOŽE SMOLE, DRUŠTVA JB TEAM (tekmovanje v menjavi zračnic). Seznanili se bodo z registracijo koles v promociji GoNM, RDEČI KRIŽ bo pripravil prikaz oživljanja, PREHOSPITALNE ENOTE NOVO MESTO bodo predstavile reševalno vozilo. Sodelovali bodo še EUROPE DIRECT NM, Zavoda Varna pot, Avto moto društva (zaletavček), lahko se boste sprehodili s Planinskim društvom Krka, na odru zaplesali s Plesnim studiem Novo mesto in ustvarjali v ustvarjalnih delavnicah DRPD NM. Potekale bodo tudi številne športne dejavnosti: tenis, namizni tenis, rokomet, odbojka, košarka.

Več o dogajanju na Novem trgu: www.novomesto.si

***

Tehniški dan – 8. razred – PROMETNI DAN

Petek, 21. september 2018

Učenci 8. razreda boste imeli ob zaključku tedna mobilnosti v petek, 21. 9. 2018, tehniški dan na temo prometne varnosti. Začeli boste ob 8.20 in imeli prve tri ure v treh izmenjavah kolesarski poligon, obisk policista in predstavitev vozil prihodnosti. Nato boste ob 11.15 v spremstvu odšli na Novi trg, kjer si boste ogledali stojnice, delavnice in prireditev.

V šolo se vrnete do 12.55, zato bo kosilo na voljo kot običajno, lahko pa ga po želji pravočasno odjavite. Predčasni odhod je mogoč samo s pisnim dovoljenjem staršev!

Potek dela:

Kolesarski poligon
(šolsko igrišče)
Transport prihodnosti
(fizikalna učilnica)
Obisk policista
(tehnična učilnica)
8.20 – 9.05 8.a 8.b 8.c
9.25 – 10.10 8.b 8.c 8.a
10.10 – 10.25 Malica
10.25 – 11.10 8.c 8.a 8.b
11.15 – 12.35 Odhod v mesto na Novi trg – ogled stojnic, delavnic in prireditve
12.55 Prihod v šolo

 

Related Images:

(Skupno 100 obiskov, današnjih obiskov 1)