V sredo, 15. marca, smo imeli vsi 6. razredi tehniški dan. Obiskali smo Sotesko, v kateri smo si ogledali dvorec Soteska, ki naj bi bil po Valvasorjevem mnenju eden najlepših v deželi Kranjski, in vrtni paviljon Hudičev turn. V paviljonu smo si ogledali edinstvene freske, ki prikazujejo grške bogove ter obraze grofov, ki so imeli v lasti paviljon.

Nato smo šli v depo Soteska, kjer predstavljajo zbirko vprežnih vozil in posameznih modelov vozil, ki jih sicer hranijo v Tehniškem muzeju Slovenija v Bistri pri Vrhniki.

Po krajši vožnji z avtobusom smo obiskali še Železo-livarski muzej Na Dvoru. Tam nam je vodič povedal nekaj stvari o tem, kako vlivajo železo v različne kalupe. Pokazal nam je tudi nekaj železarskih izdelkov, na primer: likalnik, železni strešnik, možnar, razne okvirje za slike. Učitelj Anton Andrejčič nam je tudi opisal delovanje plavža. Ko smo končali z ogledom,  smo se peš odpravili še v ribogojnico, kjer smo lahko hranili ribe.

Čisto na koncu smo si ogledali še Jazbino. To je jama, v kateri so, ko še ni bilo hladilnikov, hranili pivo. V njej smo videli tudi netopirje. Dan smo zaključili s kosilom v šoli. Bilo je zanimivo, izvedela sem kar precej novih stvari, zato je dopoldne zelo hitro minilo.

Ema Osojnik, 6. a

Foto album

Related Images:

(Skupno 186 obiskov, današnjih obiskov 1)