Ponovno bomo obeležili svetovni dan Zemlje, ki ga bomo praznovali v petek, 21. 4. 2023. Mladi smo tisti, ki smo na področju ekologije zelo aktivni, zavedamo se pomena narave in varovanja okolja, zato redno izvajamo številne dejavnosti. Tehniški dan bomo tako namenili različnim ekološkim vsebinam, kot so čista voda, trajnostna mobilnost, podnebne spremembe, ločevanje in recikliranje odpadkov, čista narava in okolje ter ponovna uporaba odpadne embalaže. Šestošolci si bodo ogledali Reciklažni center na Cikavi, sedmošolci Centralno čistilno napravo v Ločni, osmošolci in devetošolci pa se bodo po delavnicah lotili spomladanskega čiščenja in urejanje šolskih prostorov, igrišča in okolice ter sejali zdravilne rastline in izdelovali različne eko izdelke.

Za začetek dneva pa se bodo učencem najprej predstavili naši šolski zbori na spomladanskem koncertu in pokazali, kaj vse so se letos že naučili.

Pred nami pa je že tudi 16. prireditev ob dnevu Zemlje, novomeški Glavni trg bo v petek prekipeval od našega smeha in pozitivne energije. Osnovnošolci že celih dvajset let aktivno sodelujemo s Komunalo Novo mesto in izvajamo različne dejavnosti. Na stojnicah bomo predstavili utrinke našega šolskega delovanja. Pridružili se nam bodo številni, tudi že tradicionalni, podobno misleči soustvarjalci. Poleg ogleda stojnic, se bomo lahko tudi pomerili v igrah, pri katerih bomo krepili možgančke in mišice ter uživali ob predstavitvah na odru.

Poudarek dajemo lokalni samooskrbi, tudi mi sejemo, sadimo in skrbimo za naš pridelek, se zdravo prehranjujemo. Pri tem smo pozorni, da je odpadne hrane čim manj, oziroma višek hrane recikliramo in jo ponovno uporabimo v novih jedeh. Zavedamo se tudi pomena gibanja in dobrih medsebojnih odnosov ter stremimo k temu, da smo čim manj potrošniško naravnana družba.

Eko pozdrav!

 

Related Images:

(Skupno 205 obiskov, današnjih obiskov 1)